Ważny składnik dla organizmu

Błonnik pokarmowy to bardzo ważny dla organizmu człowieka składnik. Jest bardzo istotny dla zdrowia, utrzymywania wagi i ogólnie pojętego samopoczucia. Starając się zgubić nadprogramowe kilogramy, zaczynamy stosować diety odchudzające. Głownie polegają one na eliminacji pewnych produktów lub znacznym ograniczeniu ilości spożywanej żywności. Jeśli natomiast zbyt szybko i radykalnie podniesiemy poziom przyjmowanego błonnika, mogą wystąpić bardzo nieprzyjemne dolegliwości.

 

Bóle brzucha, wzdęcia czy zaparcia, powoduje zbyt wysoka zawartość błonnika w produktach znajdujących się w naszym codziennym jadłospisie. Nie należy przekraczać więc zalecanego dziennego zapotrzebowania, dostosowanego indywidualnie do naszego organizmu według masy ciała. Najwięcej błonnika mają w sobie nasiona, warzywa i owoce. Ich spożywanie, również w suszonej formie, dostarczy nam potrzebnych składników, zaspokoi dokuczliwy głód powodujący frustrację na diecie, a także sprawi, że z całą pewnością poczujemy się nasyceni. Przestrzegając wszelkich zaleceń, najlepiej w zgodzie i według ustaleń swojego lekarza prowadzącego, zyskamy naprawdę wiele korzyści zdrowotnych.

 

Author: szkoleniaazymut.pl